Voor de kerst nog gauw een winterbeurt? Mwah...

Het protocol is drie keer met me besproken.

Ik weet precies hoe laat hij komt.

Snel kijk ik nog even of m'n jasje goed zit.

Tadaaaa

Daar is Willem Alexander.

En hij komt mijn tuin bekijken.

Dan wil je graag een goede indruk maken, toch?

Voor zo’n gelegenheid zorg je dat jouw tuin er onberispelijk bijligt. Logisch. Kosten noch moeite gespaard. Niet zo gek.

Maar als je een tuin wil die 365 dagen per jaar door de koning bezocht kan worden, loop je er op leeg. Pfffffff. Maar het kan ook anders, als de tuin de plek is waar geleefd mag worden. En dat komt goed uit, want dan kan niet alleen jij als eigenaar er leven en genieten, maar ook een hele wereld van dieren en planten.

Het moet maar eens gezegd. Een opgeruimde tuin is lekker opgeruimd, maar aantrekkelijk voor plant en dier is het niet.

Vind je het leuk om vlinders in je tuin te zien fladderen?

Ben je opgetogen als een koolmeesje capriolen uithaalt om z'n buikje gevuld te krijgen?

Lijkt het je geweldig om een egeltje in je tuin te zien scharrelen?

Er is veel mogelijk als je ervoor kiest om een beperkte mate van wanorde toe te staan.

Huh, wanorde? Maar, - dat wil ik toch niet.

Bij mij thuis zijn de hagen strak, liggen er geen blaadjes op het gazon en is de bestrating schoon. In de borders echter is er ruimte voor het verloop van de seizoenen. Dat betekent dat er in de winter afgestorven skeletten van planten staan en dat er volop blad op de grond ligt. Daar hebben allerlei kleine organismen profijt van en dat trekt vervolgens ook weer wat grotere dieren aan. Een leeggeharkte border met afgeknipte planten is weliswaar lekker opgeruimd, maar ook een beetje saai en funest voor bijvoorbeeld het bodemleven.

Hè, dus ik mag nooit meer m'n tuin opruimen?

Jawel, hoor. Doe ik thuis ook. Maar de borders haal ik pas leeg aan het eind van de winter/begin van het voorjaar. Vlak voordat alle opkomende planten dat onmogelijk maken. Kortom, er is een gulden middenweg. Veel snoei-, knip- en maaiwerk kun je heel netjes uitvoeren, opdat je tuin er nooit verwaarloosd uitziet. Binnen die kaders kun je dan, bijvoorbeeld in de borders, ruimte laten voor natuurlijke processen én natuurlijke schoonheid.

Buiten-natuurlijk